Engelse Bulldog

De Engelse bulldog is een gespierde, stevige hond. Hij is bekend door zijn karakteristieke gerimpelde gezicht en ingedrukte neus. Hij heeft korte voorpoten die vrij ver uit elkaar staan. Zijn achterpoten zijn langer. De Engelse bulldog heeft een vierkante kaak, een dikke, geplooide huid, en weegt zo’n 23 tot 25 kilo.

De Engelse bulldog is vroeger als ras gefokt voor het ‘bullenbijten’. Dit was een volksvermaak in Engeland, waarbij vechthonden werden ingezet om in stieren te bijten. Vandaar de naam van de Engelse bulldog (‘stierhond’). Met het oog op het ‘bullenbijten’ fokte men honden met brede kaken en een forse kop. De neus van de Engelse bulldog ligt vrij ver naar achteren, hij heeft een forse onderbeet. Dit is tijdens het fokken zo ontstaan, zodat de Engelse bulldog kon blijven ademhalen terwijl hij de stier vast had.

In 1835 werd het ‘bullenbijten’ afgeschaft. Toen was het ras van de Engelse bulldog al ontstaan. Omdat hij eruit ziet als een echte vechtershond, heeft de Engelse bulldog niet altijd een goede reputatie. Maar dat is niet terecht! Fokkers hebben er juist voor gezorgd dat het agressieve weer is verdwenen uit de Engelse bulldog. Het is een hele trouwe en sociale hond. Het is ook een lieve hond, die zich goed thuis voelt bij huishoudens met kinderen. De Engelse bulldog is een tikje eigenwijs, maar dit maakt hem ook leuk. Bovendien is hij erg ontvankelijk voor een goede opvoeding.

Een nest bestaat meestal uit drie tot vijf Engelse bulldog pups. De meeste Engelse bulldog pups komen ter wereld met een keizersnede. Omdat het hoofd van Engelse bulldog pups zo groot is, is natuurlijke geboorte vaak lastig. De meeste fokkers laten de Engelse bulldog pups zo’n acht weken bij hun moeder. Daarbij moeten verzorgers wel goed opletten. Een mogelijk risico is namelijk, dat de moeder van de Engelse bulldog pups haar jongen plet zonder dat dat haar bedoeling is. Als u een Engelse bulldog pup wilt hebben, dan kan deze meestal na een week of acht met u mee naar huis. De Engelse bulldog pup is dan oud genoeg om het nest te verlaten. Dan kunt u de gezelligheid van uw Engelse bulldog pup zelf ervaren.

Word fan op Facebook