Hond uitlaten in de winter

De winter kan soms voor heel mooie landschappen zorgen waar we uren naar kunnen kijken. Ook heel wat honden vinden sneeuw en ijs zeer spannend. Ze kunnen zich beslist vermaken in een witte omgeving. Wij geven alvast enkele tips hoe je jouw hond kunt voorbereiden op de winterse uitstapjes.

Hoe de poten van je hond beschermen

Honden hebben helemaal geen schoenen zoals mensen, dit wil dus zeggen dat ze altijd op hun blote voeten lopen. De sneeuw, ijs en het strooizout kunnen voor de hond voor problemen zorgen.

Nagels kort houden

Zorg ervoor dat je hond zijn nagels zeer kort zijn, zo vermijd je dat ze kunnen scheuren op de harde bevroren ondergrond.

Haren rond zooltjes knippen

De haren die zich rond de voetzolen bevinden zijn een ideale plaats waar ijs zich kan aan vasthechten. Uit voorzorg kan je daarom deze haartjes knippen.

Vaseline smeren

Wanneer het glad is wordt er met zout gestrooid, dit strooizout komt rechtstreeks op de voetzolen terecht wat voor irritatie kan zorgen. Smeer daarom dus voor de wandeling op de voetzolen en tussen de tenen een klein beetje vaseline. De beschermlaag zal de voeten beschermen tegen de koude en ook tegen de inwerking van het zout. De vaseline zal ook voorkomen dat er kloofjes worden gevormd.

Voor kleine honden zoals chihuahua’s kunt u er natuurlijk voor opteren om schoentjes te kopen, zo bent u zeker dat de hond zijn poten beschermd zijn tijdens de dagelijkse wandeling.

Voeten spoelen en drogen

Na het uitlaten is het een goed idee om de hond zijn poten af te spoelen met lauw water. Zo bent u er zeker van dat restanten van ijs of strooizout worden verwijderd. Droog de pootjes daarna goed af en controleer op eventuele wondjes. Je kan ook nog wat extra vaseline smeren op de zolen om deze te beschermen, dit maximaal 2 keer per dag anders worden de zolen te zacht.

Hoe het lichaam van de hond beschermen

Kleinere honden of honden met een dunne vachten kunnen niet zo goed tegen de koude.  Laat de haren van de hond niet teveel knippen tijdens de wintermaanden. De hond heeft de wintervacht immers nodig om zich te beschermen tegen de koude. Voor honden zonder wintervacht kan je ze zeker een hondenjasje aandoen.

Deze jasjes kunt u in verschillende winkels kopen (en bij Dierenplezier 🙂 ).  Een tip is wel om vooral voor de kleine hondjes een jasje te kopen (chihuahua pups, maltezer, mopshond) die ook de onderkant bedekt. Onderaan zitten immers de belangrijkste organen die beschermd moeten worden. Een hond is immers ook vatbaar voor luchtweg infecties.

Zwemmen in ijskoud water gevaarlijk?

Eerst en vooral is het belangrijk dat u weet dat niet alle honden kunnen zwemmen. Gooi dus nooit een hond in het water. Belangrijk is dat je hond gewoon wordt aan het water tijdens normale temperaturen boven de tien graden op een zomerdag bijvoorbeeld. Wanneer je hond tijdens de zomermaanden ook al in het water gaat dan is er op zich geen probleem dat hij ook in de winter zwemt. Grote honden hebben een dikke vacht en worden daarom beschermd tegen de koude.

Laat je honden zeker niet langer dan 5 minuten in het water. Wanneer ze uit het water komen, zorg er dan voor dat ze voldoende beweging hebben zodat hun lichaamstemperatuur op peil blijft. Wanneer ze dan rustiger zijn kan je ze weer afdrogen.

Wanneer er ijs gevormd wordt op het water of bij bevroren water mag je de hond zeker niet in het water of op het ijs laten lopen. Een hond kan helemaal niet inschatten of het ijs dik genoeg is. Het is ook mogelijk dat hij door het ijs zakt. Tenslotte is er ook gevaar dat de hond op het ijs uitglijdt en blessures of breuken oploopt.

Tip: gooi nooit tijdens de wintermaanden voorwerpen in het water. De hond zal dit als een verplichting zien om te apporteren. Dwing de hond liever niet tijdens de koude wintermaanden om in het water te gaan. Wanneer de hond echt nood heeft aan een frisse duik dan zal hij dit wel op eigen initiatief doen. Dwing de hond zeker niets op.

Lees ook: Tips om uw hond gezond te houden tijdens de wintermaanden


januari 24th, 2013 by